ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ talodia

Η ομάδα μας

Πρόκειται για μια ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής με έδρα τον Βόλο και η οποία συμμετέχει ανελλιπώς εδώ και 7 χρόνια στο διαγωνισμό FIRST® LEGO® League (FLL). Η ομάδα αποτελείται από 8 μαθητές-τριες Δημοτικού-Γυμνασίου και 3 ενήλικες μέντορες. Η λειτουργία της εντάσσεται στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του προγράμματος TALOS το οποίο δημιουργήθηκε το 2016 στη βάση σύμπραξης εμψυχωτών, έμπειρων ερευνητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πλέον συνεχίζει τη δράση του με την υποστήριξη του Φορέα Πολιτισμού “Μαγνήτων Κιβωτός”. Εδώ και 9 χρόνια, έχουν υλοποιηθεί ποικίλες επιτυχημένες δράσεις με σκοπό τη διάχυση της STEAM λογικής και πρακτικής σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5-17 ετών .

Στηρίξτε το ταξίδι της ομάδα μας μέσω του crowdfunding, για να καταφέρουμε να φτάσουμε στον προορισμό μας. Κάθε συνεισφορά, έστω και μικρή, θα είναι υπερπολύτιμη για την ομάδα μας.

image00007

To project μας

Η ομάδα μας ετοιμάστηκε για τον Πανελλήνιο τελικό επί 4 μήνες. Όλα τα παιδιά εργάστηκαν τόσο στο πλαίσιο κατασκευής και προγραμματισμού ενός αποτελεσματικού ρομπότ που θα μπορούσε να επιλύσει γρίφους και να εκτελέσει συγκεκριμένες αποστολές στη σχετική διαγωνιστική πίστα όσο και στην υλοποίηση ένα project υψηλής κοινωνικής ευθύνης στο πλαίσιο της θεματικής του διαγωνισμού. Τα παιδιά διαπίστωσαν κατά την έρευνά τους πόσο χρήσιμος πνευματικά και κοινωνικά είναι ο υπολογιστικός τρόπος σκέψης και η παιγνιώδης χρήση κώδικα σε άτομα της τρίτης ηλικίας και εργάστηκαν συστηματικά για τη δημιουργία ένός φορητού “μουσείο” (Pro.Grand) το οποίο αποτελείται από “εκθέματα” σχετικά με τον προγραμματισμό καθώς και από ένα κατάλληλα σχεδιασμένο ενσωματωμένο επιτραπέζιο παιχνίδι ρομποτικής, με εφαρμογή (app) και λογική προσιτή από άτομα της τρίτης ηλικίας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας και ανάπτυξης του project τους, τα παιδιά συμπλήρωσαν το μουσείο τους με ένα προωθητικό σποτ δικής τους έμπνευσης και υλοποίησης, καθώς και με τρία video stop-motion τα οποία επικοινωνούν τα οφέλη του προγραμματισμού στην καθημερινότητα. Συνομίλησαν με ειδικούς του χώρου, μοιράστηκαν την ιδέα τους με δεκάδες ηλικιωμένους του περιβάλλοντός τους αλλά κυρίως με τους φιλοξενούμενους του Γηροκομείου Βόλου.

IMG-57164db7032758acb00e156f7a00ab63-V

Ο διαγωνισμός

Το FIRST® LEGO® League, είναι εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (Φ15/ 133790/Δ2) και εισάγει την επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά (STEM) σε δράσεις με παιδιά ηλικίας 4-16 μέσω διασκεδαστικής, συναρπαστικής, πρακτικής μάθησης. Οι συμμετέχοντες αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγούμενου, παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής, βοηθώντας τους σημερινούς μαθητές και εκπαιδευτικούς να χτίσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον

Η ομάδα talodia, μέσω της 4ης Πανελλήνιας θέσης που κατέκτησε στους Ελληνικούς τελικούς (μεταξύ των 163 ομάδων της σεζόν 2023-2024 πανελλαδικά), θα συμμετάσχει σε ένα από τα 4 Παγκόσμια Πρωταθλήματα της FIRST® και συγκεκριμένα στο WPI Open Invitational στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ για το διάστημα από 7 ως 9 Ιουνίου. Το Worcester Polytechnic Institute διεξάγει εκδηλώσεις ρομποτικής εδώ και  περισσότερα από 20 χρόνια. Στο φετινό Open, θα συμμετάσχουν 100 ομάδες από όλο τον κόσμο και πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις STEAM παγκοσμίως και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 1000  παιδιά και μέντορες αλλά και να παραβρεθούν πάνω από 3.000 άτομα. Η τριήμερη εκδήλωση θα έχει ζωντανή κάλυψη και  στο διαδίκτυο μέσω live streaming.

  • 00Days
  • 00Hours
  • 00Minutes
  • 00Seconds

Είπαν για εμάς

ΕΡΤ3 Περίμετρος

Θεσσαλικό Περισκόπιο | ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ | 20/3/2024

Με το βλέμμα στην πόλη | ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ | 21/3/2024