Η ομάδα μας ονομάζεται RED SPEEDSTERS, όνομα εμπνευσμένο από την αγγλική λέξη «Speed» και  το χρώμα «Red», διότι η ομάδα μας είναι παθιασμένη υποστηρικτές της Scuderia Ferrari. Η ομάδα μας αποτελείται από μαθητές Λυκείων του Βόλου.

Τα μέλη της ομάδας μας είναι παθιασμένοι υποστηρικτές της F1, εδώ και πολλά χρόνια και μέσα από αυτό το πρόγραμμα τους δίνεται η ευκαιρία να βιώσουν μέρος της διοργάνωσης εκ των έσω, αλλά και να υλοποιήσουν ένα project με διαφορετικά επίπεδα προκλήσεων.

Θέματα Σχεδιασμού F1 μοντέλου

Καθ’ όλη την διάρκεια της σχεδίασης διαβάζαμε οδηγίες χρήσης (tutorials) για την χρήση του λογισμικού SolidWorks και προσπαθούσαμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο, για να έχουμε τα καλυτέρα αποτελέσματα. Προσπαθήσαμε, επίσης, να φτιάξουμε ένα F1 μοντέλο το οποίο να είναι πλήρως συμμορφωμένο στους τεχνικούς κανονισμούς περιόδου 2019-2020 αλλά και να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό.

Κατά την διάρκεια του σχεδιασμού, ιδέες υπήρξαν πολλές, αλλά αρκετές φορές η υλοποίησή τους ήταν αδύνατη, είτε για λόγους οικονομικούς και χρονικούς, είτε εξαιτίας της έλλειψης σχεδιαστικών και μηχανικών γνώσεων.

Μια από τις πρώτες μας ιδέες ήταν να φτιάξουμε ένα F1 μοντέλο παρόμοιο με αυτά της πραγματικής Formula 1. Αυτό το κάναμε για να έχουμε ένα πιο αποδοτικό και όμορφο F1 αμαξίδιο

 

Χρήση εργαλείων CFD ανάλυσης

Η πίεση που δέχεται το F1 μοντέλο, δηλαδή η αντίσταση του αέρα απέναντί του, θέλαμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για την επίτευξη της μεγαλύτερης επιτάχυνσης και ταχύτητας. Αυτό προσπαθήσαμε να το επιτύχουμε σχεδιάζοντάς το χωρίς κάθετες επιφάνειες άλλα με πολλές καμπύλες.

Σε κάποια άλλα σημεία του F1 μοντέλου, όπως κάτω από τις αεροτομές και κάτω από όλο το σώμα του αμαξιδίου, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε χαμηλές και σχεδόν μηδενικές πιέσεις, σε σχέση με το πάνω μέρος αυτών των επιφανειών, για να δημιουργήσουμε κάθετη δύναμη (downforce) χωρίς μεγάλη αντίσταση από τον αέρα. Από την προσομείωση που κάναμε παρατηρήσαμε ότι η μεγαλύτερη δύναμη ασκείται κατά μήκους του μπροστινού φτερού, στο μπροστινό μέρος του σώματος του μονοθεσίου και στους τροχούς.

  • Ψάξαμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των διαγωνισμού και εξετάσαμε κάθε λεπτομέρεια, η οποία θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο  μέλλον στην κατασκευή του αμαξιδίου.
  • Μελετήσαμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν και αγωνίζονται οι πραγματικές φόρμουλες, τα αεροπλάνα και τα αγωνιστικά αμάξια, για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη γνώση όταν θα κατασκευάσουμε το δικό μας με σκοπό τη βελτίωση του.
  • Μάθαμε αρκετά πράγματα για την πρόσφυση των τροχών και πως το πόσο καλή είναι η πρόσφυση μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα.
  • Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να προωθήσουμε και να διαφημίσουμε την προσπάθεια μας στον κόσμο με σκοπό να βρούμε άτομα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια. Έτσι, μάθαμε να χρησιμοποιούμε καλύτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αυτόν το σκοπό.
  • Εξετάσαμε το κόστος των υλικών και των εργαλείο που θα χρειαζόμασταν για να κατασκευάσουμε στο μέλλον το αμαξίδιο και καταλήξαμε στις επιλογές μας με βάση τα λεφτά που έχουμε να διαθέσουμε.