City Shaper - tal.OS

Λεγόμαστε tal.OS και είμαστε η ομάδα ρομποτικής του Εργαστηρίου TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ομάδα μας αποτελείται από 6 παιδιά που φοιτούν από την πέμπτη Δημοτικού έως και τη δευτέρα Γυμνασίου. Τα μέλη της είναι η Αργυρώ, η Νεφέλη, η Ρομίνα, ο Θοδωρής ,ο Είβο και ο Αριστοτέλης. Είμαστε μια δυνατή και δεμένη ομάδα, γιατί παρόλο που κάθε ένας από εμάς έχει και μία διαφορετική προσωπικότητα, συζητάμε και συνεργαζόμαστε.

Η ομάδα μας φέτος τον Φεβρουάριο παίρνει μέρος σε έναν διαγωνισμό ρομποτικής, τον First Lego League ή πιο σύντομα FLL. Ο φετινός διαγωνισμός έχει θέμα τις έξυπνες πόλεις, τις πόλεις εκείνες που θα προσφέρουν στους κατοίκους ένα σύγχρονο τρόπο ζωής, με σεβασμό στο περιβάλλον, αξιοποίηση των φυσικών πόρων αλλά όχι σπατάλη τους, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα όπως αυτό της μετακίνησης, και γενικά κάνοντας καλύτερη τη καθημερινότητα για όλους.

Σας προσκαλούμε να μας γνωρίσετε από κοντά την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, εμάς και όλες τις άλλες ομάδες που θα πάρουν μέρος και να πάρετε μια μικρή γεύση από επιστήμες της τεχνολογίας και της ρομποτικής.

Project: 

Ήχος και ηχορύπανση

Η ομάδας μας μελέτησε τον ήχο και πως αυτός επηρεάζει τους κατοίκους μιας πόλης. Συζητήσαμε τα προβλήματα της πόλης μας, του Βόλου, κι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που εντοπίσαμε είναι και αυτό του υπερβολικού θορύβου. Το πρόβλημα του θορύβου στις πόλεις συνεχώς γιγαντώνεται, καθώς και οι ανάγκες των ανθρώπων για μετακίνηση σε αυτές.

Συγκεκριμένα ερευνήσαμε το ζήτημα της ηχορύπανσης. Σε μια απλή βόλτα στην πόλη ο άνθρωπος εκτίθεται σε πηγές ήχου υψηλών decibel. Συνήθως οι κόρνες, τα μοτέρ μεγάλων μηχανημάτων τα οποία εκτελούν έργα βελτίωσης ή ακόμα αυτοκίνητα ή μηχανάκια στα οποία οι ιδιοκτήτες έχουν αφαιρέσει το σύστημα ηχομόνωσης των εξατμίσεων, είναι οι κύριες πηγές. Το ανθρώπινο αυτί είναι ευάλωτο σε τέτοιου είδους ήχους και πολλές φορές τα άτομα που εκτίθενται σε υψηλά decibel υποφέρουν από διάφορα συμπτώματα όπως ακουστικές βλάβες, διαταραχές του λόγου και της επικοινωνίας, διαταραχές ύπνου, ψυχολογικές επιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στην απόδοση στην εργασία, την ευεξία, την µνήµη και την προσοχή – συγκέντρωση. Ακόμη διαταραχές στην ανθρώπινη συμπεριφορά, ευερεθιστότητα και επιθετικότητα, εύκολη κόπωση, πρόκληση ατυχηµάτων. Ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ηχορύπανση είναι τα παιδιά καθώς βρίσκονται ακόμη στη φάση της ανάπτυξης και τα υψηλά επίπεδα θορύβου στις πόλεις επηρεάζουν ιδιαίτερα και την μαθησιακή διαδικασία.

Απαντήστε στο ερωτηματολόγιο μας

"vibe.hz"

Σημαντικό μερίδιο στην αύξηση της ηχορύπανσης σε μια πόλη έχουν τα κορναρίσματα των οχημάτων. Η λύση που προτείνει η ομάδα μας είναι η τροποποίηση της κόρνας έτσι ώστε όταν χρησιμοποιείται να εκπέμπει ένα σήμα το όποιο θα λαμβάνουν τα υπόλοιπα οχήματα και θα το αναπαράγουν σαν ήχο από τα ηχεία τους και σαν οπτική πληροφορία στο καντράν τους, περιορίζοντας το έτσι μέσα στο όχημα. Μια προσομοίωση της συσκευής μας καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της θα μπορέσετε να δείτε στο περίπτερο της ομάδας στο διαγωνισμό FLL.

Διαβάστε την εφημερίδα μας

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ραδιοφωνική μας εκπομπή, όπου μιλάμε για ρομποτική, έξυπνες πόλεις και φυσικά για την ομάδα μας.